Ezt a receptet az Éva magazin márciusi számában leltem. Nagyon szeretem a zabot, zabkekszet így különösen megörültem neki. Kicsit átalakítottam a saját ízlésemre, kihagytam belőle a cukrot és jó sok naranccsal is megszórtam. Na de lássuk:
- kb. 15 dkg vaj
- méz vagy egyéb édesítőszer ( az eredeti recept 15 dkg barna cukrot ír elő)
- 1 tojás
- 1 nagyobb marék zabpehely
- 1 nagyobb marék zabliszt ( én a egy ilyen jobb oldali darálóval szoktam apró szemcsésre őrölni a pelyhet, ugyanolyan jó, mint a bolti zabliszt)
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 narancs reszelt héja és leve
- egy tábla étcsoki min 60%.
- vanilia kivonat vagy 1 cs. vaniliás cukor
Elsőként a vajat egy kis, édesítőszerrel, mézzel vagy cukorral, ki mivel édesíti robotgéppel felverjük.
Hozzáadjuk a tojást, ismét keverünk rajta párat. Majd a száraz hozzávalókat és a tejfölt. Ez után jöhet a narancs héja és a leve és az apróra darabolt csoki. Készületek során elpárolgott egy sor a csokiból, ki érti?! De azt hiszem elegendő mennyiség lett így is. Ezután az egészet jól összegyurmázzuk kézzel. Akkor lesz jó, ha egy összefüggő masszát kapunk, ha kicsit folyósnak érezzük öntsünk bele bátran zabot, ha túl száraznak egy kis tejfölt. Elrontani nem lehet. Majd golyóbisokat formálunk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőn 180 fokon kb 15-20 perc alatt meg is van. Nekem olyan 20 db jött ki.
Voilá kész a gluténmentes, akár cukormentes keksz. Persze, ettől nem fog elégni a zsírunk, de egy kis bocsánatos bűnért megéri 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: